Tinktúra z pagaštanu
Tinktúra z pagaštanu na boľavé kĺby
Jeseň je čas, kedy môžeme využiť tento vzácny dar z prírody nielen na tvorbu gaštanových panáčikov. Gaštany obsahujú látku aescín, ktorá priaznivo pôsobí na cievny systém, posilňuje steny ciev a bojuje proti tzv. metličkovým žilkám. Tiež je to vynikajúci prostriedok pri boľavých kĺboch, či už trpíte dnou, reumou alebo artritídou.
Ingrediencie na výrobu tinktúry:
* gaštany , cca 10 ks
* biely alkohol (domáce, vysoko percentná vodka)
Postup:
Gaštany umyjeme a nakrájame na štvrtiny alebo ja na menšie časti ak sa vám podarí. Gaštany sú naozaj tvrdé a pracuje sa s nimi ťažšie. Ja na túto prácu doma využívam silu môjho manžela :) Nasypeme ich do pohára a zalejeme kvalitným bielym alkoholom. Pohár uzavrieme a necháme "luhovať" asi 5-6 týždňov. Keď ideme "okolo" pohára občas ho pretrepeme. Už po pár dňoch budeme vidieť, ako sa mení tekutina v pohári na mliečnu, žltú až hnedú. Potom tinktúru scedíme a uchovávame po celý rok v tmavej nádobke v chladničke.
Tinktúrou si potierame postihnuté miesta. Ak máte citlivú pokožku, ktorú by mohla alkoholová tinktúra vysušiť, či podráždiť, tak potom si tinktúru (množstvo podľa potreby alebo hustoty krému) primiešajte do obľúbeného telového krému či mliečka a nanášajte na pokožku týmto spôsobom.
Jednoduché však? :)
Pagaštan konský - účinky a použitie
Symbol jesene, ktorý pozná snáď každé dieťa. Bola by škoda využívať jeho liečivé plody iba pri zhotovovaní gaštanových panáčikov. Prívlastok konský dostal gaštan podľa toho, že ho pridávali do potravy koňom, ktoré liečil a vracal im silu do nôh.
Ako spoznáme pagaštan konský: Pagaštan konský, ľudovo nazývaný nejedlý gaštan, je strom dorastajúci do výšky až 30 m. Má guľaté plody ukryté v pichľavom obale. Rastie v parkoch, alejach a určite minimálne jeden nájdete aj v každej dedine. Od gaštana jedlého sa jeho plody odlišujú guľatým telom a bielym bruškom.
Ľudový názov: gaštan divý, gaštan nejedlý
Účinné látky: saponíny, flavonoidy.
Účinky: Vďaka látkam, ktoré obsahuje, spevňuje cievy a udržiava ich pružnosť, urýchľuje vstrebávanie krvných zrazenín, zmierňuje reumatické bolesti, dnu, artrózu, prekrvuje ruky aj nohy, je účinný pri liečbe kŕčových žíl, zápalu žíl, metličkových žiliek a hemoroidoch.
Zbierame kvety od mája do júna a plody od septembra do októbra
Aké využitie ma pagaštan konský?
Kvety: Zbierame plne rozkvitnuté, bielo sfarbené strapce. Majú príjemne sladkú vôňu. Sušíme ich najviac pri 35°C, aby nezhnedli. Zavesené sušené kytice pagaštana môžete nechať visieť počas roka aj v komore, sú výborným odpudzovačom molí.
Plody: Dobre dozreté sú plody, ktoré prirodzene spadnú na zem. Plody uskladňujeme voľne v miske alebo v bavlnenom vrecku. Nedávame ich do uzatvárateľnej nádoby ani igelitového vrecka. Mohli by začať plesnivieť. Uskladnenie v plátennom vrecku má aj tú výhodu, že takto naplnené vrecko môžete dať do postele k nohám. Aj týmto spôsobom, ktorý využívali už naše babky, sa liečia kĺbové ochorenia nôh.
Vo vašej lekárničke by nemal chýbať v tejto forme:
Tinktúra: Pripravuje sa z kvetov a vtedy sa odporúča na vnútorné užívanie pri horeuvedených problémoch. Môže sa pripraviť aj z plodov a aplikuje sa zvonku pri horeuvedených problémoch.
Môj tip na unavené chodidlá
Ak si chcete dopriať výbornú masáž unavených chodidiel, nasypte plody gaštana (bez vonkajšej pichľavej šupky) do plytkej vaničky a bosky po nich stúpajte. Plody gaštana obsahujú látku, ktorá aj takýmto spôsobom môže prenikať cez pokožku a liečiť tak dnu, reumu a iné ochorenia kĺbov.