Púpava lekárska - veľa ľudí ju v záhrade nemusí, ja naopak si ju pestujem :-). Všetky časti tejto skromnej a nenáročnej rastlinky sú liečivé. Hlavne pre žlčník, pečeň, a celkové prečistenie organizmu.
Ako teda na liečivú kávu z koreňa púpavy? Popíšem, ako som ju robila:
Na jeseň, keď je v koreňoch rastlín kumulovaných najviac sily a živín, som malou lopatkou na záhrade vydlabala koreň púpavy, ako najhlbšie to išlo. Púpava má veľmi dlhý, silný koreň, často mi zvyšok zostal v pôde - nevadí, na jar vyraší nová rastlinka.
Korene som odrezala, dôkladne poumývala a narezala na menšie kúsky. Kúsky koreňa som dala sušiť na malý plech na radiátor (dá sa sušiť aj v trúbe na menšej teplote, alebo v sušičke).
Po vysušení som koreň pražila na sucho na panvici. Stále som premiešavala, aby nezhorel. Stačilo približne 5-7 minút na strednej teplote, kým sa kuchyňou nezačala šíriť príjemná vôňa.
Upražené korene som najskôr nahrubo podrvila v mažiariku a potom ešte domlela vo foodprocesore na skoroprášok.
Káva bola pripravená, odložila som ju do sklenenej nádobky.
Prišla chvíľa skúšky... Nasypala som za čajovú lyžičku "kávy" do šálky, zaliala som ju vriacou vodou a nechala chvíľu vylúhovať. Výluh som preliala cez papierový filter, aby som si nekazila chuť kúskami usadliny. "Káva" mi chutila, pripomínala mi trochu meltu. Púpava ako rastlinka je horká, čiže aj púpavová káva má horkú chuť (ako káva nie?).
Vedomie, že totuto kávou si nepokazím tlak, srdce, žalúdok ani iné prepotrebné orgány, naopak že ich ešte budem aj liečiť, som prepáčila rastlinke, že mi neponúkla "talianske presso" :-D. Treba vyskúšať, púpava rastie skoro všade a bez námahy...