Šípková tinktúra
Šípková tinktúra
Tinktúry slávia svoj návrat a nájdete ich v ponuke viacerých značiek. Sú obľúbené na vnútorné použitie, pretože dokážu telo ochrániť pred rôznymi ochoreniami a pomôcť aj pri existujúcich chorobách. Prečo si teda nejakú nevyrobiť doma?
Na šípkovú tinktúru si pripravte:
- 200 g šípok
- 300 ml číreho vysoko percentného alkoholu
- 5 lyžíc cukru
- 5 lyžíc vody
Šípky je potrebné umyť a vydlabať z ich semienka alebo rozmixovať v mixéri. Je to trochu náročnejšie, ale výsledok za to stojí.
Keď sú šípky pripravené, v nejakej uzavierateľnej nádobe ich zalejeme alkoholom a necháme macerovať tak 2 týždne, pričom obsah v nádobe každý deň pretrepeme. Po dvoch týždňoch precedíme tinktúru cez gázu alebo čistú utierku tak, aby sa do tekutiny nedostali žiadne časti šípok.
V hrnci si pripravíme roztok z cukru a vody, po rozpustení cukru pridáme šípkový macerát. Premiešame a nalejeme do sklenej fľaštičky.
Tinktúru je dobré užívať po lyžiciach, keď sa trochu uleží. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C pomôže posilniť imunitu a zmierniť dôsledky nachladnutia.